Honningbier besøger mere end to millioner blomster for at samle nektar og pollen. Under deres besøg spreder de pollen fra den ene blomst til den anden, hvilket befrugter planterne og gør dem i stand til at bære frugt. Honningbier er vigtige for bestøvningen af mange typer afgrøder, herunder mandler, avocadoer, blåbær, meloner, agurker, vandmeloner og jordbær.
En hektar mandler kræver to bistader med honningbier til bestøvning. Uden honningbiernes arbejde ville Californiens mandelafgrøde blive reduceret med 80 %. Mandler er ikke den eneste afgrøde, der er afhængig af honningbier til bestøvning; næsten en tredjedel af de fødevarer, vi spiser, bliver bestøvet af honningbier.
Kommercielle biavlere transporterer deres bistader over hele landet for at følge blomstringen af forskellige afgrøder. I Californien flyttes bierne f.eks. fra mandler i februar til meloner i marts, derefter til abrikoser i april og kirsebær i maj.
Honning er mere end blot et sødemiddel. Det har i århundreder været brugt som et naturligt middel mod en række forskellige lidelser. Honning er antiinflammatorisk, antibakteriel og antiviral. Det har vist sig at være effektivt til behandling af sår og forbrændinger, lindring af ondt i halsen og lindring af hoste.