Alt om lån

Lån er en form for gæld, som folk og virksomheder bruger til at købe ting, som de ikke har råd til at betale på forhånd. Når du optager et lån, låner du penge fra en långiver og indvilliger i at tilbagebetale gælden plus renter over en bestemt periode. Der findes mange forskellige typer af lån, men de fungerer alle på stort set samme måde. Rentesatsen er omkostningerne ved at låne penge, og den udtrykkes som en procentdel af det samlede lånebeløb. Jo højere renten er, jo mere skal du betale i renter i løbet af lånets løbetid. Løbetiden er den tid, du skal tilbagebetale lånet, og den kan variere fra et par måneder til 30 år eller mere. Den månedlige betaling er det beløb, som du skal betale hver måned for at tilbagebetale lånet, og det er typisk et fast beløb. Du er også ansvarlig for at betale eventuelle andre gebyrer i forbindelse med lånet, f.eks. oprettelsesgebyrer eller lukkeomkostninger.

Lån i friværdi

Et lån i ejerlejlighed er en særlig form for realkreditlån, som giver låntageren mulighed for at købe ejendommen direkte. Dette kan være nyttigt for folk, der ønsker at købe deres eget hjem, men som ikke har råd til den fulde købspris. Freehold-lån er også kendt som equity release-lån.

Ved denne ordning accepterer långiveren at acceptere en lavere rente til gengæld for sikkerhed i ejendommen. Det betyder, at hvis låntageren misligholder lånet, kan långiveren tage ejendommen i besiddelse, hvis låntageren misligholder lånet. Lån til fri ejendom er dog ikke altid tilgængelige, og de er måske ikke egnede for alle. Det er vigtigt at tale med en finansiel rådgiver for at se, om denne type lån er det rigtige for dig. Se hvad koster det at låne i friværdi her.